Blog: studiekeuze - je staat op een rond punt

Lees ook Studiekeuzebegeleiding: wat is het en hoe werkt het?

Lees ook Studiekeuzebegeleiding: voor wie en waarom?

Heb jij dat ook, dat je twijfelt en niet goed weet wat kiezen?

Een studiekeuze bepaalt een flink deel van je toekomst en dus wil je, terecht, de ‘juiste’ studie kiezen: die helemaal bij je past, nu en later. En liefst voor iets wat je goed kunt en graag doet, of beter nog: graag zál doen en goed zál kunnen.

Een studie kiezen is alsof je op een rond punt staat: je kan alle richtingen uit. Maar welke is de juiste, de beste voor jou?

1. Je hebt meerdere sterke kerntalenten

Ken jij je talenten: wat je goed kunt en graag doet?

En nog veel belangrijker: ken jij je kerntalenten: wie je echt bent én wat je zal kunnen mits opleiding en/of oefening én wat je graag wilt en zult willen?

Het antwoord op de eerste vraag is zeker leuk om te weten, maar daarmee kijk je alleen achterom. Je kan dit immers alleen zeggen van dingen die je al eens deed, maar niet van wat je nog nooit hebt gedaan …

Het antwoord op de tweede vraag is veel leuker en zelfs essentieel, want daarmee kijk je wel vooruit! Zonder de kennis van al je kerntalenten kun je van alles wat je nog nooit deed, niet weten of je dit graag zult doen, en of het bij je past, en of je het zal kunnen ...

En weet je wat het goede nieuws is? Je hebt meerdere kerntalenten - ja, jij ook!

2. Je kan alles leren

Hoezo, je kan alles leren? Jawel, omdat er veel meer in je zit dan je zelf denkt.

Hoe ik dat zo zeker weet? Omdat je jezelf als kind al hebt verraden: door je keuze voor bepaald spel, speelgoed, spelletjes, interesses, activiteiten, bezigheden enzovoort. Wat erin zit, kwam er al heel vroeg uit in je vrije keuzes van sport en spel.

En weet je het nog? Als kind leerde je lopen en praten, lezen en schrijven, omgaan met anderen enzovoort. Je kon het eerst niet, maar later wel: je leerde het gewoon en dat was ook gewoon.

Dat geldt ook voor je aanleg, je karakter, je goesting, je talenten, je drijfveren, welke normen en waarden bij je passen ... Dat alles komt niet plots uit de lucht vallen; het zit er als kiem al allemaal in - vanaf je vroege kindertijd. Ook al verander je je hele leven, er zijn elementen die jou levenslang 'eigen' zijn: je kerntalenten.

3. Weten welke kiemen je hebt

Jouw favoriet kinderspel is de sleutel tot al je kerntalenten: sterke, halve en kleine. Neen, het gaat hier niet om tennistalent, wiskundetalent, tekentalent of voetbaltalent.

Het gaat om veel meer dan dat: de reden waarom je voor tennis en tekenen koos i.p.v. voor boeken lezen en voetbal. Of voor Lego en poppen i.p.v. voor toneelspelen en schaken. Of voor dat alles tegelijk.

Elk kind vindt meerdere dingen leuk. Alles wat JIJ leuk vond, leidt ons naar al jouw kerntalenten - die je wortels weergeven. Die originele JIJ onder de dikke laag van je opvoeding, cultuur, scholing, enzovoort.

Natuurlijk hebben je ouders en je omgeving een gigantische invloed op hoé je je kerntalenten ontwikkelt, maar … niet op wélke je allemaal hebt. Anders zouden alle kinderen uit hetzelfde gezin van hetzelfde geslacht dezelfde kerntalenten hebben en dat is absoluut niet het geval, dat zie je zelf ook wel.

4. Een juiste studiekeuze: de ideale springplank voor een fijn professioneel leven

Weet jij welke jobs er binnen 20 jaar ‘hot’ zullen zijn? Neen? Ik ook niet. Niémand weet dit.

Zelfs welke studies er allemaal bestaan, weet ik niet - er komen er trouwens elke dag bij. En neen, ik weet ook niet welke uitwegen naar werk al die mogelijke studies opleveren - niemand weet dat. Maar gelukkig hoeft dat ook niet. Ik ontwikkelde een tof instrument dat jouw ideale studiekeuze helpt vinden, een studiekeuze die ook nog eens bij je eigen kerntalenten past. En waar je over 25 jaar nog gelukkig mee bent.

Onze maatschappij verandert in sneltreinvaart en wij moeten maar volgen ... Wat zeker is, is dat mensen die iets graag doen én goed kunnen én ervoor gewaardeerd worden, gelukkig zijn, productief zijn (dat moet om je kost te verdienen) en graag 'veranderen': verder ontwikkelen, groeien en bloeien.

Kies daarom een studie die zowel:

  • bij je persoonlijkheid past: die evolueert wel als je groeit, maar verandert hoogst zelden echt fundamenteel
  • bij je potentieel past: je kan (bijna) alles leren maar het ene al gemakkelijker dan het andere
  • bij je intrinsieke motivatie past: je goesting om dingen te doen, gewoon omdat je dat fijn vindt.

De jobs die je na je studies kiest beantwoorden (ook) aan deze drie aspecten. Dan weet je dat je - levenslang - 'goed' zit: gelukkig, bekwaam en in een duurzaam positieve groei-denkmodus waarbij je diploma een goede springplank blijkt.

Zin om te weten wie je echt bent, wat je graag zou willen doen en wat je goed zou kunnen? Maak dan nu meteen een afspraak met één van onze 400 Erkende Coretalents-analisten.

Wil jij zelf leren hoe je een kerntalentenanalyse uitvoert, bv. omdat ook jij mensen wilt helpen om duurzaam positieve keuzes te maken? Van studiekeuze tot beroeps- en job keuze, van HR-toepassingen als RSS over individuele tot team coaching, van loopbaanbegeleiding tot stress- en burn-outpreventie enzovoort? Kijk dan even naar onze opleidingen

NB: Na je analyse krijg je een verslag toegestuurd zodat je tijdens de analyse ongestoord kan luisteren. Ook daarna helpt jouw analist je graag verder: door je onze slimme tools aan te reiken om positief duurzame keuzes te maken zoals studie, werk, om bepaalde terugkerende problemen aan te pakken (botsingen met collega’s of in relaties, negatieve stress, gevaar voor burn-out …), of om existentiële vragen te bespreken.

Jouw toekomst ligt in jouw handen, succes!

Lees ook Studiekeuzebegeleiding: wat is het en hoe werkt het?

Lees ook Studiekeuzebegeleiding: voor wie en waarom?

Op de hoogte blijven van onze opleidingen en blogs? Schrijf je in op onze nieuwsbrief onderaan de pagina!

CAPTCHA