Elk van jouw sterke kernalenten bevat de kiem voor groei en evolutie en … dus ook voor de mogelijkheid tot verandering en aanpassing!
Pas als je niets doet met jouw eigen sterktes sta je stil en word(en) je verworven competentie(s) onherroepelijk overbodig. Als je weigert op een computer te werken en vasthoudt aan je typemachine, zal geen enkel modern tijdschrift je nog inhuren als journalist of columnist. Want hoe kunnen zij jouw pennenvruchten opladen in hun systemen?
Als je weigert te leren hoe online je geldzaken te beheren, betaal je daar letterlijk een prijs voor. Als je weigert nieuwe technologieën te omarmen, prijs je jezelf uit de markt. ‘En toch betalen mensen vandaag veel geld voor ambachtelijke topproducten’ hoor ik je nu zeggen.
Jawel, maar zelfs die ambachtelijke topproducten kunnen hun weg naar de klant slechts vinden door mensen die mee zijn met de laatste ontwikkelingen, denk aan webshops.
De kostprijs voor arbeid (die in dat ‘ambachtelijke’ zit) is immers zo hoog, dat op alle andere gebieden moet worden bespaard om die mooie, originele en hoogwaardige producten aan de man of vrouw te brengen in onze wereldwijde concurrentiële economie.
Criminelen zijn kampioenen op dit vlak, ze zijn de brave wereld altijd een stapje voor.
Zij reageren immers wel bliksemsnel op veranderingen, en voor elk gat in de wetgeving of elke open deur in de beveiliging die voor hun neus wordt gesloten, vinden ze er wel twee nieuwe.
Bestaande wetgeving of beveiliging veranderen gaat (te) traag waardoor de ‘goeien’ wat dit betreft altijd hopeloos achterop hinken; ze zijn niet ‘agile’ genoeg.
Structuren en systemen zijn de vijand van innovatie en verandering.
Je kan wel zweren bij een verdediging via falanx-formatie, maar tegen de vuurkracht van een Dikke Bertha helpt dit niet.
Vandaar dat zowel schilden als kanonnen veranderden en er worden nog altijd nieuwe wapens én uiteraard ook daar weer afweergeschut voor, ontwikkeld.
Wat is de moraal van dit verhaal?
Ken jezelf.
Weet wat je als ingrediënten in huis hebt.
Weet welke gerechten je al allemaal maakte, en bedenk dat je met dezelfde en andere - misschien nog nooit gebruikte - van jouw eigen waardevolle ingrediënten nog heel veel andere gerechten en totaal nieuwe gerechten kan maken.
Dus: ken je ingrediënten en volg cursussen om er nieuwe dingen mee te maken.
Verbreed je scope en blijf bij met de nieuwste ontwikkelingen - toch al minstens in je eigen vakgebied en liefst ook erbuiten.
Met en op je sterke kerntalenten is dat nog plezierig, boeiend, passend en … zinvol ook!
Leer jezelf kennen via een kerntalentenanalyse: vind hier jouw Coretalents-analist
Als jij in de 'people business' zit is onze opleiding sowieso iets voor jou!
Op de hoogte blijven van onze blogs? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief!