Blog: een studie kiezen of toch maar gaan werken?
Lees ook Studiekeuzebegeleiding: wat is het en hoe werkt het?
Lees ook Studiekeuzebegeleiding: voor wie en waarom?
Iedereen kent wel iemand die een studiekeuze moet maken of die twijfelt om te gaan werken. Onderzoek toont aan dat 50% van de jobs van vandaag over 20 jaar niet meer zullen bestaan én dat vele jobs van de toekomst nu nog niet bestaan.
Toen ik 18 jaar was en een studie mocht kiezen, wist ik niet wat engineering was. En toch startte ik op m’n 25e een studiebureau in dat vakgebied. En werd het interviewen van ingenieurs om precies te weten wat ze graag deden en goed konden (in 1987!) de basis van de ontdekking van de kerntalenten (= karakter + motivatie + talent).
Heeft het dan eigenlijk wel zin om een bepaalde studierichting te kiezen?
Ja, toch wel. Het is inderdaad niet zo dat je zonder diploma of hogere studies geen zin- en waardenvol werk zou kunnen doen. Een studie of diploma geeft wel een wezenlijk voordeel, als een springplank. Spring je van de 10-meter plank, kom je wat verder in het water terecht dan iemand die van de 5m, laat staan de 1m plank springt. Zwemmen moeten we natuurlijk toch wel allemaal.
Een hoger diploma maakt enkele dingen gemakkelijker, zeker in een concurrerende wereld waarin je wordt vergeleken met tientallen anderen die staan te dringen voor die ene superleuke en interessante job.
Maar is het een absolute must? Neen.
Ik ken heel wat mensen die in een ander vakgebied werken dan waar ze voor gestudeerd hebben. Ik ken ook heel wat succesvolle (daarmee bedoel ik: die een mooie boterham verdienen, gelukkig zijn en een waarden- en zinvol leven leiden volgens hun eigen normen) mensen die geen hoger diploma hebben.
En toch zeggen heel wat van diezelfde mensen: ik had beter wel verder gestudeerd/mijn studies afgemaakt. Niet eens zozeer omdat ze dan – heel misschien – meer hadden verdiend en al zeker niet omdat ze dan gelukkiger waren geweest, maar omdat ze er spijt van hebben een kans niet te hebben gegrepen toen het kon.
En omdat het hun leven wellicht hier en daar toch wel wat makkelijker had gemaakt. En omdat ze dan met andere ogen waren bekeken dan nu. Althans, die indruk hebben ze dan (dingen zien of niet zien, ligt altijd aan de ogen van de kijker). Gebruik maken van die opportunity window heet dat dan.
Kortom: als je de kans hebt om te studeren, grijp die kans!
Je verwerft kennis, je leert een hoop leuke leeftijdsgenoten kennen, je wordt in bepaalde omgevingen hoger ingeschat en je verdient meer als je voor een klassieke carrière (= in dienst van een organisatie) kiest.
Anderzijds: als je denkt dat een ander pad je gelukkiger kan maken op de lange termijn, zoals een onderneming opstarten of gaan werken waarbij je je hele ziel en zaligheid kan uitleven, ga er dan volop voor. Het is jouw leven, jouw invulling.
Met gebruikmaking van alle goeds en sterktes die je in je hebt: je sterke kerntalenten of ‘dikke eieren’. Vele dikke eieren tegelijk kunnen leggen, is jouw passie. En o ja: maak je niet teveel zorgen over je kleine kerntalenten: de taken die daar bij horen worden vast en zeker met plezier door anderen ingevuld die er wél een dik ei voor hebben.
Wil je weten welke kerntalenten bij jou zitten te wachten op de kans om zich te ontwikkelen tot prachtige competenties?Vraag dan een kerntalentenanalyse bij één van onze 400 analisten
Veel plezier en succes!
Lees ook Studiekeuzebegeleiding: wat is het en hoe werkt het?
Lees ook Studiekeuzebegeleiding: voor wie en waarom?
Op de hoogte blijven van onze blogs? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief!