Blog: ben jij een multitalent?
De kans is groot dat je dénkt van niet, maar dat je het wel degelijk bent. Dat komt omdat het woord talent vele ladingen dekt.
Misschien betekent talent ook voor jou wel: iets dat je enorm goed kunt, beter dan andere mensen, én dat talent je hele persoon bepaalt.
Denk jij bijvoorbeeld vanzelf aan woorden als zangtalent, wiskundetalent of voetbaltalent? Dan snap ik perfect waarom jij van jezelf vindt dat je ‘dus’ geen talent hebt. Want het is niet evident om beter te zijn dan de meeste anderen, én alleen maar daardoor bepaald zijn - omdat je enkel dàt kunt en wilt doen.
Unitalent en waardeloos talent
Wist je dat maar heel weinig mensen ‘unitalent’ zijn, die dus maar één talent hebben dat hen volledig bepaalt, én daarin effectief beter zijn dan anderen? Eerlijk gezegd ken ik er niet één; elk toptalent is juist een multitalent. Ja, jij ook. En ja, zelfs al sta je (nog) niet aan eender welke top.
Talent betekent immers niét 'iets wat jou helemaal bepaalt én dat je beter kunt dan anderen’.
Talent betekent wél dat 'je aanleg hebt om iets heel te goed kunnen MITS opleiding en/of oefening'!
Elk talent is trouwens waardeloos als je er niets mee doet en dient ontwikkeld te worden tot een competentie - zeker om de top te bereiken, al is het een heuveltopje in een beperkte regio.
Lekker brood of overheerlijke patisserie
Denk eens aan de bakker bij jou om de hoek die prima brood bakt, en aan de vermaarde banketbakker waar mensen van heinde en verre naartoe komen om diens patisserie aan veel hogere prijzen te kopen. Herken jij beiden als ‘een talent’? De tweede misschien nog wel, maar bij de eerste denk je waarschijnlijk niet meteen ‘wow, dat is een echt talent!’, wel?
Nochtans: zowel de broodbakker als de banketbakker zijn multitalenten. Ze kunnen beiden veel meer dan alleen maar bakken. Ze runnen ook een zaak en sturen personeel aan, kopen slim aan, berekenen prijzen zodat ze niet failliet gaan, stallen hun waren mooi uit, houden de boel netjes, werken samen, vergeten niet alle belastingen te betalen, staan hun klanten vriendelijk te woord enzovoort.
Iedereen is een multitalent, jij ook!
Een multitalent is iemand die meerdere talenten heeft. Zoals die bakker die meer kan dan alleen maar brood bakken of mooie taarten maken.
Het is absoluut zeker dat ook jij meer kan of zou kunnen dan slechts één ding - en dat je dat zelfs, eigenlijk, ook wilt én dat dit ook nog eens bij jou past. Dat komt omdat jij, net als iedereen, meerdere sterke kerntalenten bezit.
Kerntalenten zijn nog veel meer dan gewone talenten: kerntalenten zijn én je karakter of persoonlijkheid (zijn), én je talenten als in potentieel (zullen kunnen), én je intrinsieke motivatie als in goesting (willen).
Die drie elementen samen zijn zo’n beetje jouw persoonlijke 'blauwdruk': je neemt ze je hele leven mee. Kerntalenten werden als kind al zichtbaar toen je zelf mocht kiezen hoe je je vrije tijd invulde: schilderen en voetballen, met poppen en autootjes spelen, een hijskraan bouwen, tennissen tegen een muur, kruiswoordraadsels invullen, boeken lezen, balletpasjes oefenen, in het zwembad spelen, een hut of kamp bouwen, enzovoort.
Deed jij meer dan één ding graag als kind? Dan ben ook jij een multitalent!
Toeval bestaat niet
Het is geen toeval dat jij dolgraag met poppen speelde en je zusje niet (of omgekeerd). Het is geen toeval dat je met je ene broer graag schaakte, en dat de ander liever ganzenbordde met jou. Het is geen toeval dat je wel met je zusje voetbalde maar dat die niet met jou in de bomen klom.
Sommige kerntalenten heb je sterk, andere half en nog andere klein.
Met sterke kerntalenten leer je dingen én snel, én je vindt het leuk vindt én ze passen goed bij jou. Met halve kerntalenten leer je wel dingen maar je vindt ze niet echt leuk en ze passen maar zo-zo bij jou.. En je kleine kerntalenten geven helder aan welke dingen je niet graag doet, die lastig zijn om te leren en die ook niet bij je passen.
Wat ben je er nu mee als je dit weet, dus als je al je kerntalenten kent?
Als je een studie kiest of in je werk taken mag doen die geënt zijn op je sterke kerntalenten, krijg je energie en geraak je in een flow - omdat je dan op je passie(s) werkt.
Taken op halve kerntalenten kosten je weliswaar geen energie maar ze doen je ogen niet blinken. En een baan die vooral op je kleine kerntalenten beroep doet, drijft je recht de burn-out in, zelfs als je je job heel goed kunt en doet (!).
23 kerntalenten als volwassene: vanuit je genen en hersenstructuren
Kerntalenten ontspruiten aan de mengeling van je genen en je heel vroeg gevormde - tot ca. 4 jaar - hersenstructuren (en deze werden al mee beïnvloed door je omgeving). Deze combinatie bepaalt welke kerntalenten je sterk, half en klein hebt.
Je omgeving bepaalde fel meehoe jouw kerntalenten er als kind uit kwamen. Als vormen en kleuren je bijvoorbeeld van nature uit niets zeggen, mogen je ouders je de mooiste verfdozen hebben geschonken: ze bleven aan de kant. Maar als vormen en kleuren je wel boeiden en je kreeg dergelijk 'spelgoed' niet, uitte je dit kerntalent via een surrogaat: je maakte bijvoorbeeld mooie tekeningen met een stokje in het zand.
Het omgekeerde geldt ook: als je ouders eerder basket promootten in plaats van voetbal, kan het best zo zijn dat je liever baskette dan voetbalde - maar deze twee sporten leiden wel naar hetzelfde kerntalent.
Zit het erin? Dan kwam het eruit!
Kiezen zonder modder
In een kerntalentenanalyse schrapen we die dikke laag modder van alles wat er in je leven gebeurde eventjes weg, en leggen we je wortels bloot. We vertellen je welke kerntalenten je sterk, half en klein hebt, wat jou een zeer gedetailleerde blueprint van jezelf geeft.
Ben je creatief en zo ja: hoe dan precies? Ben je een team-player van nature en zo ja, welke soort? Ben je empathisch? Op welke vlakken wel en wanneer niet? Plots begrijp je waarom je die ene keuze wel maakte maar die andere actie juist niet deed ...
Niet moeilijk dat een kerntalentenanalyse vaak voelt alsof je voor het eerst in je leven écht en compleet gezien, gehoord en begrepen werd.
NB: Na je analyse krijg je een verslag toegestuurd zodat je tijdens de analyse ongestoord kan luisteren. Ook daarna helpt jouw analist je graag verder: door je slimme tools aan te reiken om positief duurzame keuzes te maken (studie, werk …), of om bepaalde terugkerende problemen aan te pakken (botsingen met collega’s of in relaties, negatieve stress of gevaar voor burn-out …), of om existentiële vragen te bespreken.
Wil jij ook in kaart brengen wie jij écht bent, zodat je met een correct zelfbeeld - en een boost aan zelfvertrouwen - verder kan om duurzaam positieve keuzes te maken? Zet nú jouw eerste stap op het pad naar een stralende toekomst en maak een afsrpaak met jouw Coretalents-analist
Op de hoogte blijven van onze blogs, opleidingen en projecten? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief!