Blog: leren van je jongere zelf
"Leren van je jongere zelf - je kindertijd zegt meer over jou dan je denkt: ken je kerntalenten!
Inmiddels woon ik al weer twee jaar als homesteader in Hongarije. Als veertiger. Een langgekoesterde wens ging daarmee in vervulling. Waarom? Een meer zelfvoorzienend leven leiden met tijd in eigen regie is mijn idee van een droomleven; eigen baas, zelfstandig zijn zonder verplichtingen naar wie dan ook. Leven midden in de natuur met respect voor je omgeving. Met kippen en een moestuin. Wanneer je mij vijf jaar geleden gezegd zou hebben dat ik nu dit leven zou leiden, zou ik je niet hebben geloofd.
Hoe is dit zo gekomen
Ruim twee jaar geleden was ik nog werkzaam in Nederland als beleidsadviseur bij een middelgrote gemeente. Prima baan, fijne collega's, uitdaging genoeg en een bovengemiddeld salaris. Toch knaagde er al geruime tijd iets binnen in mij. Is dit wat ik wérkelijk wil? Leef ik mijn gedroomde leven? Wát wil ik dan eigenlijk? Ik had daar eigenlijk geen duidelijk beeld van, alleen maar vage ideeën.
De Gouden Tip
Toen ik dit in vertrouwen deelde met een bevriende collega wees ze mij er op dat ze zelf veel baat had bij een bijzonder coaching gesprek dat ze onlangs had. Hierbij werd een kerntalentenanalyse bij haar afgenomen. Aan de hand van een uitvoerige vragenlijst wordt je teruggebracht naar je kindertijd (4-12 jaar). Met welk speelgoed speelde je graag en wat waren je favoriete spelletjes?
Spelenderwijs op zoek naar je kerntalenten
De ontdekker van deze methode, Danielle Krekels, stelde in 1989 na meer dan 10000 diepte-interviews vast dat je favoriete kinderspellen alles zeggen over je dieperliggende, natuurlijke talenten. Dit zijn je unieke kerntalenten. Iedereen heeft ze, we vergeten ze alleen vaak tijdens het opgroeien tot volwassene.
Kerntalenten worden bepaald in een 'niet verdachte tijd'. Een kind speelt gewoon met wat het leuk vindt. Zomaar. Zonder bijgedachten. De tijd waarin een kind deze voorkeuren heeft is geen momentopname. Het gaat over een lange periode, ongeveer acht kinderjaren, die als basis voor de analyse wordt gebruikt.
Het gaat om effectief bewezen gedrag. De vraag is namelijk niet wat je zou doen, maar wat je écht hebt gedaan. Geen aanname of hypothese dus. Het is daarmee een heel persoonlijke analyse die leidt tot zelfinzicht en het maken van goed gefundeerde keuzes.
De stap zetten
Geïnspireerd door de tip en het enthousiasme van mijn collega nam ik snel contact op met Coretalents-analist Hans Lips uit Vught. Hij stuurde me voorafgaand aan het coaching gesprek een uitgebreide vragenlijst met daarop een veelheid aan kinderspelletjes. Van lego tot crossfietsen en van stratego tot boomhut bouwen.
Bij elk van de spelletjes kon ik aangeven in welke mate ik hier van hield als kind. Achterliggende gedachte is dat een kind niet creatief wordt door met Lego te spelen. Maar dat het graag met Lego speelt omdat het al creatief is. Datzelfde principe geldt voor tal van andere tactische, risicovolle, zorgzame en sociale spelletjes en activiteiten. Ik vulde de vragenlijst in naar eer en geweten. Na twee weken mocht ik op gesprek bij Hans voor een diepte interview aan de hand van de door mij ingevulde vragenlijst.
Elk kind heeft kerntalenten
Vol verwachting en een tikje nerveus wordt ik door Hans ontvangen op zijn kantoortje. Hij schetst kort de procedure en vraagt mij om me weer in te leven in het kind dat ik ooit was. Ook geeft hij aan dat ik ten alle tijde mag inbreken in het gesprek of vragen kan stellen wanneer iets onduidelijk is. We akkeren mijn antwoorden op de 'spellen' lijst door en belanden al snel in een geanimeerd gesprek. Hans stelt daarbij regelmatig verdiepende vragen en maakt korte aantekeningen.
Wat het mij bracht
Na een aantal weken ontving ik mijn kerntalentenverslag. Ik las het snel een eerste keer door en kreeg daarbij het wat vreemde gevoel een glasheldere karakterschets van mezelf te lezen. Met een bijna pijnlijke openheid, alsof je jongere zelf je een hartenkreet schrijft. Ik las het daarna nog een paar keer rustig door. Het gaf me een aantal belangrijke inzichten. Het belangrijkste inzicht is misschien wel dat het woord VRIJHEID door mij met hoofdletters moet worden geschreven. Samen met het AUTONOOM willen zijn.
Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te realiseren dat deze twee eerste levensbehoeften voor mij niet per se goed samengaan in een ambtelijke baan waarin de politieke waan van de dag regeert.
Knoop doorgehakt
Tussen het afnemen van de kerntalentenanalyse en mijn emigratie naar Hongarije gingen ongeveer twee jaar voorbij. In die twee jaar deed ik hard mijn best om de uitkomst van de analyse te negeren en te bewijzen dat ik wel degelijk op mijn plek was. Ik had toch fijne collega's en een uitdagende job? Dat geef je toch niet allemaal op voor een onzeker avontuur in het buitenland?
Tot het moment dat mijn Nederlandse leventje als een soort van leven in The Matrix ging voelen. En ik naar mijn 'Hongaarse Ruimteschip' moest om de accu weer op te laden. Dat was het moment waarop ik besefte dat ik blijkbaar energie verloor.
De kerntalentenanalyse heeft me daarbij enorm geholpen en er voor gezorgd dat ik deze grote stap op relatief jonge leeftijd heb durven nemen. Daarvoor ben ik Hans Lips heel dankbaar!"
- ®ZoetHongaarsLeven
Noot: Dit artikel is tot stand gekomen met uitdrukkelijke toestemming van Hans Lips Coacht
Jouw Coretalents-analist vind je hier
Op de hoogte blijven van onze opleidingen en blogs? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief!