Het is NIET WAAR dat volwassenen het spelen verleren!
Deze zin trof me deze morgen midscheeps: ‘ … tot de leeftijd dat volwassenen het spelen verleren’. Het staat in een artikel over de babylach in Psyche & Brein. Knap artikel, tof blad. Ik lees het al jaren.
Maar DAT is dus niet waar: volwassenen ‘verleren het spelen’ echt niet. Wel kiezen ze - helaas - al te vaak onbewust voor volwassen bezigheden waarin ze niet meer kunnen of mogen spelen.
Hoezo?
Je favoriet kinderspel is eigenlijk een … nou ja, kinderversie van jouw favoriete volwassen bezigheden. En dat is logisch. Al spelende vertelt een kind voor de puberteit (!) immers zijn karakter + talenten + motivatie: zijn kerntalenten.
Doe je iets als volwassene dolgraag 'voel je je als in een speeltuin’, ‘voelt je werk als een betaalde hobby’, ‘voel je je als een vis in het water‘, ‘leer je spelend bij’, …
Beeld je even een kind in dat heel geconcentreerd een oude computer of een sprekende pop uit elkaar haalt en nadien weer terug probeert te maken (wat zelden lukt). Of een kind dat urenlang mooie dingen tekent of boetseert (al kan het er nog niet zoveel van).
Die gezichtjes, die pret, die fonkelende oogjes! Vertederend, toch? En wie weet zelfs een tikje benijdenswaardig …
En vraag nu eens aan je geliefkoosde orthopedisch én aan je favoriete plastisch chirurg welke van beide bezigheden zij als kind verkozen...
De gelukkige orthopedisch chirurg - en bijvoorbeeld ook de machinehersteller die zijn werk graag doet - heeft gegarandeerd iets in de aard van het eerste gedaan. De plastisch chirurg - en ook de tevreden productontwerper bijvoorbeeld – zelfs allebei!
Helaas is het niet zo eenvoudig dat, als je graag met autootjes speelde, je een job in de auto-industrie moet vinden. Of omdat je graag doktertje speelde, je arts wordt.
'Leukertjes' (een zelf bedachte verzamelnaam voor favoriet kinderspel, bezigheden, activiteiten, speelgoed en interesses - ja, met een t, naar analogie met ‘leuke mens = leukerd’) zijn niet meer of minder dan een kinderversie van volwassen favoriete bezigheden. Juister: her is precies andersom!
Met autootjes spelen is een middel om als kind een specifiek kerntalent te beleven en ook om er al spelend in te groeien en bij te leren. Met poppen spelen gaat om een ander specifiek kerntalent. K’nex om weer een ander. Boeken lezen idem. Voetballen dito.
En zo kunnen we honderden leukertjes opsommen die allemaal naar één of een mengvorm van 23 ontdekte kerntalenten wijzen.
De reden waarom een kind bepaalde dingen als kind wel of niet leuk vond, ligt uiteindelijk aan het samenspel van de kiemen van zijn sterke, halve en kleine kerntalenten.
En die leggen met z’n 23 stuks samen, karakter + talenten + motivatie als volwassene bloot. Jouw persoonlijke combinatie van elk van deze 23 kerntalenten sterk, half of klein, bevat het antwoord op de uitdaging: ‘ken jezelf’.
Niet als een type, of binnen een hokje. Neen, jij bent volstrekt uniek. Er zijn trouwens zo’n 94 miljard mogelijke combinaties, want elk van die drie mogelijkheden per kerntalent, wordt gecombineerd met de andere 22 kerntalenten: 3²³.
We onderscheiden onder meer 4 dimensies van creativiteit, 3 van empathie, 12 die rechtstreeks betrekking hebben op jouw persoonlijk leiderschap, 4 rond organisatie en rationaliteit, 6 rond sociabiliteit, enzovoort.
Veruit de meeste competenties kan je in je aanleg, aard & goesting terugvinden, dus in jouw kerntalenten. Ja, ondanks een haperend en zelfs ronduit onbetrouwbaar geheugen. Ja, ondanks het aanwezige speelgoed en de invloed van ouders, omgeving, cultuur en geslacht.
Kijk maar even naar het verschil met je broer of zus… (Tenzij je een eeneiige tweeling bent, want dat zijn er wél gigantische overeenkomsten, zij het geen 100% gelijkheid.)
Kerntalenten zijn dus een uiting van: én je karakter, én je talenten én je motivatie; een gouden drie-eenheid.
Jouw combinatie vertelt daarom precies wie je bent en wie je kan zijn: wat je positieve rekbaarheid is op lange termijn. En meteen ook wat je energie geeft en energie kost. En nog veel meer.
Waarom ik dit zo durf te stellen?
In 1989 zag ik het verband tussen dat favoriet kinderspel enerzijds, en wat mensen als volwassene graag doen, nodig hebben om gelukkig te zijn, energie geeft of juist kost enzovoort, anderzijds.
Vijftien jaar onderzoek met check en dubbelcheck volgden. Mijn 1e boek uit 2004 gaf er een eerste weerslag van. In mijn bestseller uit 2012 'Beken(d) Talent, op radio en TV, in kranten en tijdschriften en via voordrachten en workshops leg ik vol enthousiasme uit hoe dit precies kan. In mijn 3de boek 'Krachtig met KernTalenten' beschrijf ik alvast 10 toepassingen waarin de kerntalenten rechtstreeks kunnen ingezet worden.
CoreTalents traint al sedert 2007 psychologen, artsen, coaches, HR-professionals, onderwijsmedewerkers en tal van andere profielen om bij cliënten, kandidaten of medewerkers hun Aard (zijn, karakter) + Potentieel (zullen kunnen, talenten) + Intrinsieke Motivatie (willen, goesting) bloot te kunnen leggen.
De Coretalents-vragenlijst werd in 2015 wetenschappelijk gevalideerd aan de VUB, door een team o.l.v. Prof. Dr. Elke Van Hoof.
Meer dan 400 Erkende Coretalents-analisten in onder meer België en Nederland gaven al vele tienduizenden mensen via deze heel plezierige én positieve insteek, diepgaande en accurate zelfkennis.
Inclusief sluimerende talenten, blinde vlekken, en … een enorme goesting om er effectief mee aan de slag te gaan!
Van het verslag heb je levenslang plezier en het is direct bruikbaar voor studie- en job keuzes, teamwerk, relaties, conflicthantering, persoonlijke groei, professionele ontwikkeling en zo meer. Vermijd de valkuilen van foute keuzes door gebrek aan zelfkennis. Vermijd dat je over tien jaar denkt: ‘had ik dat maar eerder geweten!’.
Of zit je vast in je werk? Wil je gaan voor duurzame inzetbaarheid tot je 67e? Wil je fluitend naar je werk? Kortom: heb je nood aan een professionele Loopbaanbegeleiding?
60 Coretalents-loopbaanbegeleiders mogen jou concreet coachen met de VDAB-loopbaancheque. Je betaalt zelf maar 80 euro en je krijgt er 7u resultaatgerichte, persoonlijke en positieve begeleiding voor jouw eigen carrière voor terug, startend vanuit jouw Coretalents-constellatie.
Coretalents loopbaanbegeleiding
Heb je geen loopbaanvraag maar wil je wel negatieve stress, burn of bore out voorkomen? Of wil je fijne keuzes (laten) maken waar jij (of je kind) over twintig jaar nog blij mee bent (is)?
Vraag dan nu om een kerntalentenanalyse bij één van onze Erkende Coretalents-analisten in jouw buurt. Ze helpen je én graag én goed. Geef jezelf, je kinderen of je ouders véél meer dan zomaar een duwtje in de rug. Vind hier jouw analist
Op de hoogte blijven van onze opleidingen en blogs? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief!