“66 procent van de werkzoekenden heeft moeite zichzelf te profileren op de arbeidsmarkt. Dat komt vooral omdat zij het lastig vinden om persoonlijke kwaliteiten en goede eigenschappen te benoemen.”
Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Vacaturebank in Nederland in 2016.
Irene van Cappelle, Brand Marketeer Nationale Vacaturebank zegt: "Nederlanders kloppen zichzelf niet makkelijk op de borst, terwijl een organisatie juist wil weten waarom uw kwaliteiten passen bij de baan die ze aanbieden. Dus laat die bescheidenheid achterwege wanneer u solliciteert en durf te benoemen waarin u goed bent."
Als Vlamingen menen wij al snel dat ‘Hollanders’ niet gehinderd worden door bescheidenheid.
Dat blijkt dus niet te kloppen
Maar … als zelfs onze noorderburen hierin al geen helden zijn, hoe zit het dan met ons, Vlamingen? Ik geloof nooit dat wij er dan wel in uitblinken.
Wat wil een werkgever weten, en dus van jou horen of lezen? Simpel: waarom hij of zij JOU moet kiezen en niet iemand anders.
Zorg dat je die elementen aangeeft die kloppen met de vacature én die ook kloppen met jouw competenties, karakter, talenten en motivatie.
- Beschik je over de vereiste competenties? Beschrijf dan concreet wanneer je ze hebt ingezet en wat de resultaten waren.
- Beschik je over de juiste persoonlijkheid? Maak dat concreet door aan te geven welke eigenschappen je precies bezit.
- Beschik je over erg nuttige talenten? Omschrijf wat dit betekent in termen van potentieel en in wat dit nu al voor je nieuwe werkgever betekent aan energie en enthousiasme, bijvoorbeeld om bij te leren.
- Beschik je over de nodige motivatie? Laat dit duidelijk doorklinken in de toon van je brief en CV.
Een voormalig HR-directeur van Electrabel, Christa Van Oostende - nu ondernemer met haar eigen HR-consultancy bedrijf Multi Multa - gaf me ooit mee dat de Coretalents-methode de ideale manier is om ‘een taal’ te geven aan hoe je jezelf het beste omschrijft en als ‘gemeenschappelijke taal’ bij samenwerking.
‘Creativiteit’ kent bijvoorbeeld veel verschillende invullingen, terwijl iedereen denkt dat de ander er hetzelfde onder verstaat. Daardoor ontstaan er misverstanden en worden er valse verwachtingen geschapen.
Termen die zowel nauwkeurig als neutraal zijn en toch de essentie vatten, vind je inderdaad in de componenten van de 23 kerntalenten én in hun combinaties. Zij schetsen een precies en compleet beeld van wie je bent en maken ook heel duidelijk wat dit wel en niet inhoudt.
Kortom: je karakter, talenten en goesting op de juiste manier verwoorden, kan het verschil zijn tussen ‘make’ of ‘break’ tijdens het solliciteren.
Loopbaanbegeleiding volgen bij jouw Coretalents-begeleider? Klik hier
Op de hoogte blijven van onze opleidingen en blogs? Schrijf je in op onze nieuwsbrief onderaan de pagina!