Ken je het bepalen en schieten van je olifanten vooraleer je op konijnen jaagt?
Voor wie er niet vertrouwd mee is: ’s morgens bepaal je welke belangrijke taak of ‘olifant’ je die dag wilt ‘schieten’. Pas nadat deze is omgelegd (slechte beeldspraak voor gevoelige dierenliefhebbers zoals ik) begin je met de minder belangrijke dingen die je moet doen: konijnen. Je mailbox opendoen leidt bijvoorbeeld gegarandeerd tot uren konijnen schieten.
Pas op olifanten gaan jagen als je al een hele dag achter konijnen hebt aangerend doe je niet meer, dus je start beter met een olifant.
Het is daarom ook wijs enkel op vaste momenten in je mailbox te kijken en piepjes of envelopjes voor elk binnenkomend bericht uit te zetten. Dat leidt alleen maar af en multitasking is voor iedereen onmogelijk, want je kunt geen 2 aandachtvragende taken tegelijk doen. Je switcht onherroepelijk tussen beide wat veel meer energie en tijd vergt dan geconcentreerd aan één taak doorwerken.
In het must read boek ‘Ontketen je brein’ legt Theo Compernolle dit mechanisme haarfijn uit. Wil je chef dat je direct op haar vingerknip reageert? Laat haar je dan bellen, of geef dit boek cadeau.
Toen ik vorige week een cliënte dit onderscheid uitlegde, schaamde ze zich rot. Ze verprutste haar tijd niet eens aan konijnen, ze verloor zich in zinloos surfen op het web!
Dat leidde mij tot het idee dat er een derde, en helemaal niet zo’n tof beest ongewenst aan je aandacht knaagt: ratten! Ze vreten je kostbare tijd weg en geven je op het einde van de dag een zeer naar gevoel. Omdat je door hen niet deed wat je moest of wilde doen.
Tijdverslinders
Ratten in dit verhaal zijn de rotbeesten (ja sorry, ik kan het ook niet helpen dat iemand het lumineus idee had met olifanten en konijnen te beginnen).
Je (h)erkent het vast: je wilt ‘eventjes ontspannen’ en komt een uur later tot het besef dat je kostbare tijd verloor aan stomme spelletjes, onnozele filmpjes enzovoort. Op kwaaie dagen is het soms zelfs nog erger: dan doe je het konijnenhok niet eens open, laat staan de stal waar je olifant braaf op je wacht …
Afgelopen vrijdag volgde ik de 2e dag van de coretalents Masterclass ‘Studiemethode-begeleiding’ van Ilse Hendrickx. Zij is expert-Coretalents-analist met een megagroot hart voor jongeren en ze kent het klappen van de uitstelzweep.
De volgorde van je taken bepalen is maar een klein onderdeel van je studie- of werkhouding. Ook je werkomgeving slim organiseren speelt een rol. Beseffen dat het aartsmoeilijk is om spelletjes en leuke filmpjes te weren die je continu verleiden omdat ze je brein instant dopamine geven (doperen), is dus maar een begin.
Zelfvertrouwen opkrikken?
Wat jongeren verleidt, ligt ook bij volwassenen op de loer.
Volgens mij kan je gerust iets met jezelf afspreken om die ratten buiten te houden: ‘als ik om 11u dat stuk van m’n verslag af heb, mag ik koffie drinken met collega Jef.’ Het wordt immers extra leuk als je iets met anderen kunt afspreken en je vermijdt zo onvrijwillig bij hen in te breken terwijl zij hun olifant verwerken.
Weet ook dat ‘zien werken doet werken’ zoals mijn oma zei, en oma’s hebben altijd gelijk -ik kan bijna niet wachten het te worden. (noot: sinds 2022 is het zover!)
De grootste beloning is echter dat je op het einde van de dag intens tevreden bent met jezelf: je olifant ligt neer, de konijnen voor het avondeten zijn geschoten en de ratten hebben je kabels niet doorgeknaagd. Goed voor je zelfvertrouwen!
Op de hoogte blijven van onze opleidingen en blogs? Schrijf je in op onze nieuwsbrief onderaan!